örgü günleri-3 örgülerimiz

bugünde yarışmaya giden,(aslında kimsesiz çocuklara giden terimi bana daha doğru geliyor)hırkalarımızı,bana geliş sırasına göre yayınlıyorum.anchor firmasının isteği üzerine gerçek isimlerimizi de ekledim.bu hırkalar,bildiğiniz gibi,seninle dergisi ve anchor firmasının ortaklaşa düzenlediği yarışma için örüldüler.bana göre,ödül kazanıp kazanmamak önemli değil,23 nisanda kimsesiz çocukları giydirebilmek.bütün arkadaşlarımın eline sağlık,böyle bir etkinlikte beni yalnız bırakmadılar.

ilk olarak bucan arkadaşımızın örgüsü geldi.

kendisine

http://bucan.blogcu.com/

bu adresten ulaşabilirsiniz.

firdevs bucan

yapılışı:

Hırkanın tamamını 6 numara şişle haraşo ördüm

Arka:
50 ilmekle başladım ve , boyu 25cm olduktan sonra her sıranın başında 1 ilmek keserek ( her iki taraftan 10 ilmek, toplamda 20 ilmek) reglan kol kestim. Son sırada ilmekleri kesmeden başka bir şişe aldım.

Önler:
25 er ilmekle iki tarafı beraber ördüm. Boyu 25 cm olduktan sonra , her sıranın başında 1 ilmek keserek toplam 10 ilmek reglan kol kestim. Son sırada ilmekleri kesmeden başka bir şişe aldım.

Kollar:
35 er ilmekle başlayarak iki kolu beraber ördüm. Kol boyu 27cm olduktan sonra , her sıranın başında 1 ilmek keserek ( her kol için toplam 20 ilmek) reglan kol kestim.

Yaka:
Bütün parçaları tek bir şişe alarak yakayı ördüm. Yaka bittikten sonra parçaları birbirine diktim.

Son olarak hırkanın kol ağızlarını ve bütün etrafını pembe iple tığ ile geçerek süsledim.

2.hırkamız hawin1 arkadaşımızdan,kendisi hırkayı yarışmaya göndermiş.kendisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

http://hawin1.blogcu.com/

NECLA ÇIRAY

YAPTIĞIM HIRKA  4-5 Yaşlarında kız çocuklarına göre ŞİŞ NO 5 İpin markası Anchor pirene no 1107
çiçekleri işlediğim ipler evde vardı numarasını bilemiyecem.pembe,yeşil,krem koyu ve açık sarı renklr

yapılışı;ARKAYI 55 ilmekle başlayıp 4sıra pirinç örgüsü ördükten sonra düz örgüyle devam ediyoruz.56 sıra ördükten sonra koları 2-1-1 şeklinde kesiyoruz.

ÖN SAĞ ;55 ilmek başlayıp 4 sıra pirinç örgüsünden sonra düz örgüye geçip sağ taraftan her sırada bir ilmek kesiyoruz. 56.cı sırada kol kesimini yapıyoruz 2-1-1şeklinde.sag taraftanda eksilmeye devam ediyoruz13 ilmek kalınca eksilmeyi bırakıyoruz 16 sıra daha örüp kapatıyoruz.

ÖN SOL: diğer ön parça gibi örüyoruz sadece eksilmemizi sol taraftan yapıyoruz.

KOLLAR;kolllar için 40 ilmek başlayıp 4sıra pirinç örgüsünden sonra düz örgüyle 38 sıra ördükten sonra 2 kenardan birer ilmek artırıyoruz.her 5 sırada bir kenerlardan 1er ilmek artırıyoruzilmek sayımız 55 olunca örgümüzü kapatıyoruz. diktikten sonra kenarına tığla geçiyoruz.

Sıra geldi süslemelerimize  al kısmına tığla minik papatyalar yaptım yapraklarınıda iğneyle işledim.kenardaki işlemelerinide iğneyle yaptım bunu nakışı ilk defa denedim çok hoşuma gidiyordu yapmasını bilmiyordum ama istediğim gibi olmadı aslında,diyeceksinizki bilmediğin bişeyi niye yaptın ,çocuklar için özel bişey yapmak istedim. özenerek yaptım umarım kime kısmet olursa beğenerek giyer.

3.hırkamız daha doğrusu hırkalarımız fatogelinden.
kendisine bu adresten ulaşabilirsiniz.
arkadaşımız yapılışlarını çok güzel aşama aşama resimlemiş.takdir edersinizki,bütün resimleri buraya eklemem zor.kendisi bloğunda daha ayrıntılı yayınlayacaktır.
Fatma Doğan
1.hırkası

1. Fotoğraf : Hırkanın genel görünüşü.
2. Fotoğraf : Öndeki kalp şekillerinin görünüşü.
3. Fotoğraf : Hırkanın arkadan görünüşü.
4. Fotoğraf : Hırkanın arka modelinin yakından görünüşü. 1'e 2 pirinç örgüsü. Önce 1 ters 1 düz yapılıyor. Arka sırada ne görülüyorsa öyle örülüyor. 3. sıradaki tersler düz, düzler ters örülüyor. Arka sırada yine ne görülüyorsa o örülüyor. Sonra da böylece devam ediliyor.
Kalplar de aynı şekilde pirinç örgü ile yapılıyor.

ikinci hırkası:

4.sırada beyhan arkadaşım var.kendisi yarışma için 4 adet hırka hazırlamış.şimdilik rekor onda:))
kendisine bu adresten ulaşabilirsiniz.
BEYHAN ÇAYIR

Pembe hırka:

İki adet Anchor bebe yünü kullandım. 3 numara şişle ördüm.

Arka için 80 ilmek başlanır 6 sıra haraşo örülür. Tamamı düz örgü. Beden boyu ayarlandıktan sonra kol oyuntuları yapılır.  3-2-1 sırasıyla iki sırada bir her iki yandan kesilir. Yani ilk sefer üç ilmek, sonra iki ilmek en son bir ilmek kesilerek kol oyuntusu oluşturulur.  Omuzlar ve arka yaka oyuntusu için kalan ilmek üçe bölünür. Omuzlar için 23 yaka için 22 ilmek ayrılır. Yaka bir seferde kesilir. Omuzlar için ilmek sayısı yine üçe bölünerek üç seferde merdiven gibi kesilir. Önler 46 ilmek başlanır. 6 sıra haraşo ördükten sonra kenardan 6 ilmek haraşo kalan 40 ilmek düz örülür. Aynı şekilde kol oyuntusu yapılır. Ön yaka oyuntusu için 10 ilmek kesilir. Ondan sonra  4-3-2-1-1-1 sırasıyla iki sırada bir kesilir. Omuz aynı şekilde üç aşamada kesilerek tamamlanır. Kollar için 46 ilmek başlanır. 6 sıra haraşodan sonra düze geçilirve kenarlardan birer ilmek artırılır. 6 kere 6 sırada bir , 64 ilmek olana kadar da 10 sırada bir iki kenardan artırmaya devam edilir. Kol boyu gövdenin etek ucundan ölçünce kol oyuntusuna kadar gelecek. Takma kol olduğu için buna da şekil vererek keseceğiz. Kesme sırası 3-2-1, 5 kere 4 sırada bir, 3 kere 2 sırada bir ve 2-2-3-4 şeklinde bitirilir. Tüm parçalar dikilir. Yakadan ilmek çıkararak 6 sıra haraşo örülür. İlmek çıkarmaya ön tarafların haraşo örgüsünün bittiği yerden başlayacağız. Kapşon için 100 ilmek başlanır. 6 sıra haraşo örülür. Düz örgüyle omuz birleşim yerine gelecek uzunlukta örülür. Ortadan 20 ilmek ayrılır. Kenarlarda kalan ilmekler ortadakileri örerken her sırada bir taraftan olmak üzere kesilerek bitirilir. Kapşonumuz tamamlandıktan sonra o da yakaya dikilir. Düğmelerimizi ekledikten sonra hırkamız tamamlanmış olur. Ben beş ilik açtım. İsteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Önce düğme dikilecek tarafı örüp ilik yerlerini onun üzerinde ayarladım.

Kırçıllı lacivert hırka:

Tunus işiyle 6 numara şiş tığ kullanarak yaptım. Bravonun bir yünü ama adını bilemiyorum. 42 zincir çekilerek Tunus işi örülür. Bunda kol oyuntusu yok. Arkadan öne devam ettim omuzlarda dikiş yok yani. 31 sıra Tunus işi ördükten sonra 15 ilmek ayıracağız, 6 sıra örüp 22 ilmek olana kadar her sırada iç kısımdan artıracağız. V yaka görüntüsünde olacak. 22 sıra daha örüp bitireceğiz. Ortada 12 ilmek bırakıp diğer omuzdan 15 ilmekle aynı şekilde devam edeceğiz. Arka ve önler bütün olarak örülecek. Kol için 30 zincir çekilip Tunus işi örülecek. 40 olana kadar 4 sırada bir artırılacak son artırmadan sonra 6 sıra örülüp bitirilecek. Diğer kol da aynı şekilde örüldükten sonra parçalarımız birbirine dikilecek. Kol kenarlarına, etek ucuna ve yaka ile ön kenar kısımlarına tığla 6 sıra sık iğne dolanılacak.  Yine aralıkları ayarlayarak önün bir tarafına ilik açılacak.

Mavi- Krem hırka:

Ben bununla yarışmaya katılmayı düşünüyorum Filizciğim.

Kartopu Sena yün kullandım. Lastik kısımları 3 numara şişle diğer tarafları 6 numara şiş tığ ile Tunus işi ördüm.

Arka için 68 ilmek başlanır. 3 no şişle 16 sıra 2 ters 2 düz lastik örülür. İlmekler 6 numara şiş tığa geçirilerek Tunus işi örgüye başlanır. 47 sıra örülür ,  22 ilmek yaka için ayrılır. Her iki kenardan 23 ilmekle iki sıra örülür. Önler için 36 ilmek 3 no şişle 16 sıra 2 ter 2 düz lastik örülür. 6 numara şiş tığla 9 ilmek mavi, 2 ilmek krem, 14 ilmek mavi, 2 ilmek krem, 9 ilmek mavi olmak üzere Tunus işine başlanır. Her sırada kremler 14 olup maviler 2 kalana kadar kaydırılıp baklava dilimi şekli verilir. Ben arkalardan ip geçmemesi için hepsine ayrı ip bağladım. Biraz karıştı ipler ama görüntü daha hoş oldu. Yaka oyuntusu için 7-3-1-1-1 şeklinde eksiltme yapılır. Omuzlar için kalan 23 ilmek 6 sıra örülerek önler tamamlanır. Kollar için 44 ilmek başlanır. 14 sıra lastik örülür. 6 sırada bir artırılarak 36 sıra örülür. Ön kenarlardan 3 no şişle ilmek çıkararak 10 sıra 2 ters 2 düz lastik örülür. Bir tarafına düğmeler için ilik açılır. Tüm parçalar dikildikten sonra yakadan ilmek çıkararak 10 sıra lastik örülür ve hırkamız tamamlanır.

Yeşil hırkayı ablam yaptı onun tarifini bilmiyorum. Ön tarafında zigzag desenler var. Şu an inceleyip yazacak vaktim yok. İsteyen olursa bir ara sorar eklerim.

5.olarak gökben arkadaşımız var.kendisine bu adresten ulaşabilirsiniz.
Gökben Şansöz ATEŞ

4,5 no.tığ ve evimde bulunan yünlerle ikili trabzanlar yaparak ördüm. arkayı 56 ilmekle ve önleri de 28 'er ilmekle başladım. bittikten sonra etrafına dilimli su döndüm ,yine yün ile düğmelerini yaptım.. ağustos ayında bebeğimi kaybettim ve  henüz çocuğum yok; elimde hiç çocuk hırkası ya da yeleği de yoktu. tamamen göz kararı ve sevgili blogcu arkadaşlarımın yardımları ile yaptım.. keşke bu hırkayı kendi bebeğimin üzerinde görebilseydim ama bir başka çocuğun giydiğini hayal etmek dahi beni çok sevindiriyor..ben yarışmaya katılma konusunda kararsızım ama yine de sırf bu hayal nedeni ile hırkayı gerekli adrese göndereceğim..
böyle güzel bir etkinlik düzenlediğin için seni tekrar,yürekten kutluyorum arkadaşım..sevgiler:)))
İyi dileklerimle.. 
6.olarak http://tavsancik.blogcu.com/  arkadaşımızın hırkası var.bloğunda daha detaylı resimleri bulabilirsiniz.
Özlem Özturan

günleri için ev sahipliği yapan arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. yarışa katılıyorum.  yapmış olduğum hırka, rengine bayıldım ben. siz ne dersiniz?

yapılışı:

Malzeme;

-         3,5 no’lu şiş

-         2 adet 100 gramlık Nako- Rekor ( renk-966)

-         1 adet 100 gramlık Nako- Rekor (renk-219)

-         1adet 43 cm.lik fermuar

Arka:

3,5 nolu şişe,  219 nolu iple 128 ilmek atılır.2 ters-2 düz 13 sıra lastik örülür. Ardından 966 noolu ip takılır ve 10 ilmek kenarlardan 2 ters -2 düz örülerek hırkanın yanlarına lastikler oluşturulur. Koltuk kesimine kadar düz örülür -24cm-.koltuk kesimi için; kenarlardaki 10 ilmek örülür 1 ilmek örülmeden alınır,diğer 2 ilmek beraber örülerek,örülmeyen ilmek bu beraber örülen ilmeğin üstüne geçirilir. Bu eksiltme her 3 sırada bir 3 defa tekrarlanır.

Örgü 40 cm. olduğunda yaka için ortadan 20 ilmek kesilir. Omuzlar için bırakılan eşit sayıdaki ilmekler 3 sıra  daha örülüp bitirilir. Örgü lastikle beraber 42 cm olacaktır)

Kol:

219 nolu iplikle, 50 ilmek  şişe atılır 13 sıra örüldükten sonra 966 nolu iplik takılarak 20 ilmek örülür. Daha sonra ki 10 ilmek (2 ters- 2 düz -2 ters- 2 düz-2 ters) örülüp bir lastik oluşturulur. Geriye kalan 20 ilmek yine düz örülür. Ve her 5 sırada bir kenarlardan birer ilmek artırılarak 26 cm. olduğunda kenarlardan 3 ilmek örülür ve hırkanın arka parçasında yapılan eksilme işlemi kolda her 4 defa her 3 sırada bir yapılır. 7 sıra daha ördükten sonra örgü bitirilir.

Ön:

219 nolu iplikle, 54 ilmek  şişe atılır 13 sıra örüldükten sonra 966 nolu iplik takılarak dikilecek kenarda yine 10 ilmek 2 ters – 2 düz örülür. Geriye kalan örgü düz örülür. Ve örgüye düz devam edilir.17 sıra ördükten sonra örgü ikiye ayrılır. Kenardaki 10 ilmekten sonra 13 ilmek düz örülür ve her 3 sıra da bir, bir ilmek cep için arttırılır. 35 sıra ördükten sonra diğer parça örülmeye başlanır ancak bunda her 3 sırada bir, bir ilmek eksiltilir. Bunda da 35 sıra örüldükten sonra örgü birleştirilir ve düz örülmeye devam edilir. Örgü 24 cm. olduktan sonra koltuk kesimi yapılır. (  arka parçada tarif edilmişti.) bu eksiltme işlemi her 3 sırada bir, 3 defa yapılır. Örgü 37 cm. olduktan sonra düz kısımdan yaka oyuntusu için (4,3,2, 3 defada birer ilmek  olmak üzere yaka için ilmekler kesilir. Örgü 42 cm  olduğunda  örgü bitirilir. Diğer  parçada örülürken  simetriği olmasına dikkat edilir.

Cep:

Cep yapımı için 966  nolu iplikle cep için arttırma yapılan kısımdan 28 ilmek çıkartılır. 3 cm ördükten sonra her iki taraftan da birer ilmek arttırılır. 10 cm olduğunda örgü bitirilir ve örgüye dikilir.

Cepte eksiltme yapılan taraftan 219 nolu iple 28 ilmek çıkartılır ve 2 ters – 2 düz ,9 sıra bir lastik örülür ve örgü bitirilip örgüye dikilir.

Yaka:

Ön ve arka parçalar dikilir. Yaka için 88 ilmek 219 nolu iple çıkartılır. 9 sıra, 2 ters – 2 düz olacak şekilde yine  bir lastik  örülür ve yakanın ters dönmesi için düz örülenler ters, ters örülenler düz örülmeye 11 sıra daha devam edilir ve sonra örgü bitirilirFermuar dikimi için yine 219 nolu iplikle düz kısımdan ilmek çıkartılır. -İlmekleri bir sıra atlayarak çıkartırsanız marullanma olmaz.- ilk sırasını hırkanın ön yüzünde ters gelecek şekilde bir  sıra ters örüyoruz -dikilmiş havası versin diye- diğer 2 sırayı düz örüyoruz. Sonra yine bir sıra ters buda örgünün arkaya dönmesini sağlamak için sonra yine 2 sıra düz örüp örgüyü bitiriyoruz. Düz örgüyü arkaya kıvırarak dikiyoruz.. Her iki tarafta dikildikten sonra fermuarı yerleştiriyoruz , iğneliyoruz. Onuda elimizle dikiyoruz. Yaka kısmında fermuarın boynuna bir zarar vermesin diye fermuarın uç kısmını yaka lastiğinin arasına kaydırarak dikiyoruz.

  Ve böylece örgümüz bitiyor. İyi günlerde  kullanmak dileğiyle.

7,olarak sibel arkadaşımız göndermiş.

.kendisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

Yeşil Elma
Sibel EREN
www.blogcu.com/sibelce

8.sırada pınar arkadaşımız var.kendisine bu adresten ulaşabilirsiniz
pınar demir

9.sırada emine arkadaşımız var.

kendisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

http://eminedantelorgu.blogcu.com/

Emine ÇOŞKUN

img99/1185/hrkavehayriye002vk8.jpg

img155/5976/hrkavehayriye049mw1.jpgimg225/2100/hrkavehayriye036ue6.jpg

GENELDE HERKES ÖRMÜŞTÜR BOYUNDAN BAŞLAMALI ÖRGÜ

AMA BEN İLK ÖRÜYORUM

Kullanılan İpin Markası            : Nako-Turbo

Kullanılan İpin Nosu                : 31007

Kullanılan Şiş                           : 5

Ön: 11 Tel, kol:14 tel, arka:21 tel,  kol:14 tel,  diğer ön; 11 tel

YAPILIŞI

75  tel dizerek boyundan örmeye başladım.3 sıra haroşadan sonra telleri ayırmaya başlıyoruz.Ön 11 tel olacak ama 6 telini devamlı haroşa öreceğiz (çünkü orası ön ortası) sonra bir tel artırıyoruz  bir tel düz örüyoruz tekrar 1 artırıyoruz.şimdi sıra kolu ayarlamada ben 14 telden ördüm isteyen bu sayıları kendine göre değiştirebilir.koluda ayarladıktan sonra 1 tel artırıyoruz 1 düz örüyoruz tekrar 1 tel artırıyoruz.Sıra arkada onu da 21 tel yaptım 1 artırdım 1 düz ördüm 1 artırdım.Tekrar ikinci koldayız 14 tel düz örüyoruz 1 artır, 1 düz ör 1 artır.Sıra geldi diğer öne.Bunu da 11 tel yapacağız ama 5 düz 6 tanesi haroşa olacak ama eğer düğmeli bir hırkamız olacaksa buraya ilik yeri açmamız lazım. Eğer fermuar düşünüyorsanız gerek yok.

Koltuk altına kadar 14 cm. ördüm. Orda kolun birini önce örmek için devam ettim diğer telleri bir ipe geçirip beklettim. Yani önce kolu ördüm sonra diğer kolu en son diğerlerini tek seferde bitirdim.Koltuk altından kolun uzunluğu 26 cm. ben biraz normalden uzun yaptım. Kime nasip olacağını bilmiyorum.belki uzun boylu bir çocuğa nasip olur ama kısa bir çocuğa nasip olursa kolunu kıvararak kullanabilir.Kolu bitireceğimde 4 sıra haroşa ördüm.

Hırkanın uzunluğu ise koltuk altından 29 cm.civarında. Onunda son 4 sırası haroşa.

Bir şeyide itiraf edeyim.İlk kez boyundan başlamalı bir şey örüyorum inş. Kim giyerse beğenir.

İyi günlerde güzellikler içinde giymesini diliyorum.Şans getirmesi dileğiyle

son olarak benim hırkam var,o da yarına kalsın